Vind hier een docent, trainer of vrijwilliger

Scholen willen graag gebarentaal aanbieden. Ze hebben niet altijd een leerkracht in huis die dit zelf kan. Op deze pagina vind je docenten, studenten NGT, trainers en vrijwilligers die deze les(sen) kunnen komen geven. 

Wie is wie?!

Waarom maken we onderscheid tussen een docent, student, trainer of vrijwilliger?

Gebarentaal wordt steeds populairder. Er zijn steeds meer mensen die iets doen met of in de gebarentaal. Om u te helpen bij het kiezen van de juiste persoon voor het geven van uw les, leggen wij hieronder globaal de verschillen uit tussen bevoegdheid, kundigheid en ervaringsdeskundigheid. Hiermee krijgt u inzicht in de verschillende niveaus, vaardigheden die er tegenwoordig in het werkveld zijn. Dit zegt niet alles over hoe iemand presteert voor een groep kinderen maar u kunt nu een betere keus maken gebasseerd op kennis en ervaring. En het verklaart ook de verschillen in uurtarief.

De HBO gediplomeerde gebarentaal docent
Deze docenten hebben een bachelor diploma "docent Nederlandse gebarentaal" behaald op het IGT&D (Het Instituut Gebaren, Taal en Dovenstudies) aan de Hogeschool van Utrecht. Het is een 4-jarige HBO-opleiding waarmee je de lesbevoegdheid vakdocent Nederlandse gebarentaal behaalt. Deze docenten werken als ZZP'ers of staan onder contract voor een organisatie als GGMD, Kentalis, Auris, De Gelderhorst of een zorginstelling.
De docenten zijn goed instaat een lessenreeks, het keuzevak gebarentaal of een project te verzorgen, maar natuurlijk ook een leuke losse les.

De student
De studenten zijn in opleiding tot "docent of tolk Nederlandse gebarentaal" op het IGT&D (Het Instituut Gebaren, Taal en Dovenstudies) aan de Hogeschool van Utrecht. Zij worden graag ingeschakeld door u. Help ze aan een leuke opdracht die ze ook als stagepunten kunnen gebruiken. De studenten zijn goed in een losse les of korte reeks lessen. Tip: veel klassen op de zelfde dag een les aanbieden? Schakel een groepje studenten in!

De trainer
De trainers hebben een certificaat behaald dat bewijst dat hij of zij gekwalificeerd trainer is voor een specifiek thema of een specifieke doelgroep. Een trainer word je niet zomaar. Al deze trainers hebben naast hun dagelijks werk een trainersopleiding of cursus gevolgd. Ze hebben verschillende achtergronden zoals logopedist, tolk gebarentaal, leerkracht of pedagogisch medewerker. Bekende certificaten zijn o.a. voor het geven van een module van het Nederlands gebarencentrum, babygebaren, trainers binnen grotere zorginstellingen in ons land, Jinpa gebarentrainers en trainers van het Lotte en Max concept.

Trainers geven graag een leuke les of een lessenreeks met het lesmateriaal van Gebarentaal in elk klaslokaal.

De vrijwilliger
Vrijwilligers zijn veelal ervaringsdeskundigen. Uit ervaring weten zij hoe belangrijk het is dat meer mensen een gebaar kunnen maken. Een vrijwilliger vindt het leuk en belangrijk om een groep enthousiast te krijgen voor het maken van een gebaar. De vrijwilligers hebben affiniteit met het geven van voorlichting aan kinderen. Ervaringsdeskundig kun je zijn doordat je zelf doof bent en gebarentaal spreekt in je dagelijks leven of omdat je slechthorend bent en gebaren gebruikt. Maar ook iemand met een TOS die gebaren bij het spreken gebruikt is ervaringsdeskundig, net als ouders van kinderen die gebarentaal gebruiken. Daarnaast heb je natuurlijk tolken die graag een keer wat over hun vak komen vertellen maar geen trainer zijn. Of iemand die werkt in de zorg met dove cliënten.

Wanneer jij je opgeeft als vrijwilliger, vermeld dan kort waar jij deskundig in bent!

Vrijwilligers kunnen de introductie les met veel plezier komen geven, maar misschien is een speciale gastles nog wel het allerleukst. In die les kunnen kinderen hun geleerde gebaren laten zien en al hun vragen stellen.

Hoe werkt het voor een school?!

Hieronder kun je per regio trainers vinden die tegen een vergoeding graag een les (of lessen) gebarentaal komen verzorgen. Bij elke trainer staat een contact e-mailadres vermeld waarop u contact kunt opnemen met de trainer. Alle verdere communicatie verloopt via de trainer en uzelf. Alle gegevens hieronder zijn verstrekt door de persoon zelf en wij gaan ervan uit dat iedereen hier respectvol mee omgaat. Een vergoeding voor het geven van een gastles is op zijn plaats. Prijsafspraken maakt u samen onderling. Wij denken dat een bedrag van €50,- als richtlijn heel passend is voor een éénmalige les. HBO gediplomeerde docenten zijn professionals met een gedegen studie als achtergrond en vragen vaak een ander tarief. U heeft dan ook een bevoegd docent voor de klas.

Aanmelden als docent, student, trainer of vrijwilliger

Gebruik onderstaand aanmeldformulier om u aan te melden. Wij zorgen dan dat u vindbaar bent op deze site. Scholen en andere instanties die graag een les gebarentaal willen aanbieden kunnen dan contact met u opnemen. U regelt alles zelf met de school of instantie. Deze website heeft daar verder geen rol in. Door het aanmeldformulier in te sturen geeft u toestemming om uw gegevens zichtbaar te maken op deze site.

Staat u al op de site en wilt u uw gegevens aanpassen of verwijderen, mail dan naar info@gebaren.nl

Noord-Brabant

Nienke voor de klas4

Nienke Fluitman

Docent - Oosterhout NB

HBO gediplomeerd gebarentaaldocent

Horend

info@gebaren.nl

NGT-NmG-Tactiele gebaren
Initiator van het Gebarentaal in elk klaslokaal en ontwikkeld lesmateriaal. Schrijver en bedenker van het werkboek 'doe-het-zelf en ontdek gebarentaal en Praat & Gebaar met je kind.
docent

Maartje Maas

Docent - Best

HBO gediplomeerd gebarentaaldocent

Horend

docentgebarentaal@gmail.com

NGT-NmG
Ik kom graag in contact om mijzelf voor te stellen 😉
trainer

Astrid Baijens

Trainer - Udenhout

Van NmG baby/peuter tot en met NmG-4 gevolgd bij het gebarencentrum

Horend

astrid@abaijens.nl

Naast mijn 30-jarige ervaring als Tolk gebarentaal, Coda en Docent NmG (sinds 2010) geef ik graag les. Ook beheers ik de onderwijsmodules tactiele communicatie en lesbevoegdheid 4 handen gebaren.

Zeeland

Limburg

Joyce

Joyce Jacobs

Trainer - Reijmerstok

Nederlandse gebarentaal voor algemeen belangstellenden 1 & 2   en de training gebarentaal in elk klaslokaal

Horend

jtljm.jacobs@gmail.com

Logopedist en Kindercoach in opleiding
Senna-buiten

Senna Minartz

Docent - Puth

HBO tweede graads

Horend

senna.houben@gmail.com

NGT - NmG - Tactiele gebarentaal
Werkzaam als gebarendocent en logopedist in het cluster 2 onderwijs en als begeleider voor doofblinden.

Zuid-Holland

Anja Mak

Anja van Aalst

Trainer - Nootdorp

docentcertificaat NmG 1&2 -
Nederlands Gebarencentrum

Horend

avanaalst71@gmail.com

trainer

Marielle van Rietschoten

Trainer - Rijnsburg

Babygebaren 

Horend

marielievegebaren@gmail.com

Bevoegd leerkracht in het basisonderwijs
docent

Corine Brandwijk

Docent - Gouda

HBO gediplomeerd - HU leraar NGT

Doof

c.brandwijk@auris.nl

Ik ben docent Nederlandse Gebarentaal (NGT) met meer dan 25 jaar ervaring en werkzaam bij AURIS. Ik vind het belangrijk dat NGT door zoveel mogelijk mensen gebruikt kan worden, vandaar mijn inzet. Bij voorkeur werk ik in de buurt van Gouda of in Gouda.
trainer

Jeanette van der Plas

Trainer - Katwijk

docentcertifcaat NGT-AB 1 & 2 

gebarencoach Lotte & Max

Horend

jeanette.vanderplas@prohles.nl

docent

Marlies van der plas

Docent- Hillegom

HBO gediplomeerd
gebarentaaldocent

Horend

marlies@gebarentaalcursus.nl

NGT-NmG-Tactiele gebaren
Gecertificeerd trainer Alfabetisering
John Retel

John Retel Helmrich

Vrijwilliger- Vlaardingen

Beheerst NGT 1 t/m 3 van het NgC

Slechthorend

johnhvoetbal@gmail.com

Ik ben hoofdtrainer van het Nederlands Doven voetbal team
trainer

Evelien in 't Veld

Trainer - Den Haag

Beheerst NGT 1 & 2
en is erkend Jobcoach

Horend

evelien@goodvalues.nl

Ik zou graag gebarenlessen in het onderwijs verzorgen. Ik heb mijn certificaat NGT 1&2 en ben erkend jobcoach, daarnaast ben ik trainer bij CNV jongeren waar ik de Harrie Helpt training verzorg. Meer info. vind je op mijn website www.goodvalues.nl of LinkedIn

Utrecht

lore Willems

Lore Willems

Docent - Utrecht

HBO gediplomeerd gebarentaaldocent

Horend

willems.lore@gmail.com

NGT-NmG
docent

Floor Kateman

Docent - Utrecht

HBO gediplomeerd gebarentaaldocent

Horend

floor.kateman@gmail.com

NGT-NmG

 

Gelderland

IMG_1768

Thea hendriks

Docent - Angeren

HBO gediplomeerd gebarentaaldocent

Horend

woutje16@gmail.com

NGT-NmG - Tactiel - SHC

Noord-Holland

jolanda

Jolanda Reis

Trainer - Badhoevedorp

Certificaat voor docent baby-en kindergebaren

Horend

gebarenhaarlemmermeer@gmail.com

Ik ben Jolanda Reis, docent in baby-en kindergebaren. Daarnaast ben ik moeder van 3 kinderen, waarvan één doof is. Ik kom met liefde en enorm enthousiasme lessen verzorgen bij jullie op school! Het liefste op een vrijdagochtend. Neem vooral contact met mij op voor meer informatie.
Marijke

Marijke Scheffener

Docent- Haarlem

HBO gediplomeerd
gebarentaaldocent

Doof

m.c.scheffener@uva.nl

Naast mijn bijna 30 jarige ervaring als leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT) op de UvA geef ik graag aan leerlingen van basisscholen NGT-lessen. U mag mij hier altijd voor benaderen.

Flevoland

docent

Geja Fokkert

Docent - Almere

HBO gediplomeerd gebarentaaldocent
NT2 docent

Horend

info@handiggebaar.nl

 

Overijssel

Anke bestelling

Anke Heij

Trainer- Almelo

HBO gediplomeerd tolk NGT

Docentcertificaat AB 1, 2 & 3 Nederlands gebarencentrum

Slechthorend

info@kunstvanhetmogelijke.nl

Vroeger werkte ik als tolk Nederlandse Gebarentaal, totdat... ik zelf plotseling slechthorend werd.
In mijn bedrijf Kunst van het Mogelijke - training en advies bij gehoorverlies denk ik mee met slechthorenden, hun omgeving en professionals met vragen over hoe leven en werken met gehoorverlies anders, beter en creatiever kan.
Daarnaast ben ik door het Nederlands Gebarencentrum erkend als docent Nederlands met Gebaren voor de modules AB 1 t/m 3.
In mijn gastlessen laat ik -naast het aanleren van gebaren- leerlingen zelf ervaren, ontdekken en oplossingen bedenken om communicatie met hun opa, oma, oom en soms ook ouder met gehoorverlies makkelijker te maken.
En ik breng een boodschap over veerkracht. Over opstaan als je valt, over doorzettingsvermogen en meebewegen als het leven soms anders gaat dan je hoopt.
docent

Marloes Vos

Docent- Enschede

HBO gediplomeerd docent NGT

Pabo diploma

Slechthorend

info@gebarenmetmarloes.nl

NGT - NmG

Drenthe

trainer

Marjolein Klein Haarhuis

Trainer - Dwingeloo

Jinpa gebaren trainer,
Docent dierverzorging.

Horend

info@kleinrosinkhof.nl

 

Groningen

renes eikelboom

Renes Eikelboom

Trainer- Onnen

Jinpa gebarentrainer

Horend

Renes@Eikelboom.nl

In mijn werk als deskundige ondersteunende communicatie voor mensen met een verstandelijke beperking en als autismecoach kom ik vaak tegen hoe fijn het voor dove en slechthorende mensen zou zijn als meer mensen een basis in Nederlandse gebarentaal zouden kennen. Dat; als je doof bent, iemand je een goede morgen wenst in jou taal, of bij de kassa vraagt of je zegeltjes spaart en een fijne dag wenst, in Nederlandse gebarentaal. En dat wens ik mijn dove dochter ook toe.
Daarom kom ik deze mooie taal graag bij jullie introduceren. Neem contact op, dan overleggen we hoe we dat gaan doen.

Friesland